Theorie

Vanaf uw zestiende verjaardag mag u met een bromfiets, snorfiets of brommobiel rijden. Een rijbewijs AM is dan wel verplicht. Zo’n rijbewijs heeft u voor het leven. Maar u moet er wel eerst de benodigde examens voor behalen.

Brommertheorie

U kunt theorie-examen doen als u zestien jaar of ouder bent. Enkele maanden voor u zestien jaar wordt, kunt u al wel een examendatum reserveren. Sinds 1 maart 2010 moet u bovendien het praktijkexamen bromfiets (of het aparte praktijkexamen voor brommobiel) behalen.

Vrijstelling

Als u al een geldig Nederlands autorijbewijs (categorie B) of motorrijbewijs (categorie A) heeft, hoeft u geen apart rijbewijs AM te hebben. U moet dat auto- of motorrijbewijs wel bij u hebben als u met een bromfiets, snorfiets of brommobiel rijdt. Als het rijbewijs A of B om medische redenen niet langer geldig is bestaat de mogelijkheid om in het bezit te blijven of te komen van een rijbewijs AM. Hiermee kan men een brommobiel (blijven) besturen. Informatie hierover geeft de afdeling Burgerzaken van de gemeente.

Zorg dat je goed voorbereid bent, het examen word namelijk vaak onderschat. Op dit moment verzorgen wij alleen het theorie leren via het internet.

Het Theorie-examen

Het theorie examen werkt als volgt, je krijgt 50 vragen die je alleen met ja of nee kunt beantwoorden. Voor elke vraag krijg je 10 seconden de tijd, die pas ingaan nadat de vraag in zijn geheel gesteld is. Van de 50 vragen moet je er minimaal 44 goed beantwoorden. Het examen duurt, inclusief de informatie voor- en na de examenvragen, ongeveer 45 minuten.

Examen reserveren

Het theorie-examen kun je op verschillende tijden afleggen in één van de circa dertig theoriecentra van het CBR. Je rijschool kan het examen reserveren. Je kunt dat ook zelf doen via internet.

Je reservering verplaatsen kan tot een week voor de examendatum. Annuleren kan niet.

Bij deelname aan het theorie-examen moet je de volgende documenten overhandigen:

  • Een wettelijk toegestaan, geldig identiteitsbewijs
  • Oproepkaart/reserveringsbewijs

Ben je geslaagd dan kun je een dag na je examen je bromfietsrijbewijs aanvragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven. En tegen betaling na circa 5 werkdagen afhalen. De kosten van het bromfietsrijbewijs is per gemeente verschillend (+/- € 42,-).

Klanten aan het woord

Wees de eerste die een ervaring schrijft

Heb je een vraag?

Mail of bel ons

info@jacgroot.nl 072-505 1306 (bellen graag tussen 12:45 en 13:15 of 19:00 en 21:00 uur)

Ontwikkeld door Zeno Webdevelopment

Top